Medische begeleiding

Waar een wil is, is een weg.

Door de grote ruimte en zuiverheid op de hokken moet ik zelden of nooit tegen coccidiose kuren. Om deze parasitaire darmaandoening bij de duiven te voorkomen worden de hokken veelvuldig en doeltreffend met een gasbrander ontsmet.

Verscheidene keren per jaar wordt de dierenarts preventief geraadpleegd en als blijkt dat er trichomoniasis aanwezig is wordt hiertegen gekuurd. Tricho kan reeds in het nest bij papjongen voor grote problemen zorgen met vastzittende gele proppen achterin de keel. Ik meen ook dat het gebruik van appelazijn in het water de verspreiding remt.

Door inbreng van verschillende soorten duiven (rassen) op de hokken wordt er in de maand oktober een kuur van 8 tot 10 dagen tegen paratyphus gegeven (met Parastop van Pharma Belgica de Weerd).

Er wordt ook jaarlijks verplicht tegen paramyxovirus ingeënt. Dit virus kan drie maanden lang op de bodem van een duiventil blijven leven en 8 maanden op een eierschaal. Het virus kan de wintermaanden trotseren en twee jaar lang ingevroren blijven zonder haar schadelijke eigenschappen te verliezen. U begrijpt dat ik hiervoor ben bevreesd. Voor kweekduiven des te meer noodzakelijk vind ik.

Advertenties